Sayfalar

10 Eylül 2010 Cuma

Nereden Nerelere

Bir zamanlar Dünya futboluna yön veren efsane diyebileceğimiz isimler şimdi nerelerde? Evet gelin futbola devam eden bazı efsane isimlerin nerede olduklarına bir göz atalım;


Rivaldo - Budyonkor

Bir zamanlar Dünyanın en iyilerinden olan süper solak Rivaldo 38 yaşında ve hâla futbolun içinde. Şimdi oynadığı takım ise Özbekistan'ın Budyonkor ekibi. Tabi bu takımda kazandığı paranın haddi hesabı yoktur eminim.
Geçen sene Özbekistan şampiyonluğu yaşayan efsane ismin 1999 da Dünya da ve Avrupa da yılın futbolcusu seçilmişliği var. 2005-2008 aralığında Yunanistan da top koşturan Brezilyalı yıldızın 2 La Liga, 1 Şampiyonlar Ligi, 1 İtalya Kupası, 2 Yunanistan Ligi ve 2 Yunanistan Kupasının yanısıra 2002 de Dünya Kupası kazanmışlığı var. 38 yaşında hâla ne parasının peşinde bilemiyorum ama efsaneyken bıraksaydı keşke diyemeden de edemiyorum.


Mario Jardel - Cherno More Varna

İnsan bu ismi duyunca bir "ah" çekmeden edemiyor. Ülkemize de gelen ve rekor bir ücretle Galatasaray'a katılan Jardel'in gol ortalaması bir aralar akıl almazdı. Her sezon 40'a dayanan ve oynadığı maçlardan çok gol atan Jardel'in kariyeri Sporting den sonra akıl almaz bir şekilde düşüşe geçti. İngiltere, İtalya, Arjantin, İspanya, Brezilya, Portekiz, Kıbrıs, Avusturalya ve şimdi de Bulgaristan. Evet evet yanlış duymadınız. Süper Mario Jardel bu sezon Bulgaristan'ın Cherno More Varna takımında oynayacak. 36 yaşındaki isme baktıkça insan düşünmeden edemiyor. Nereden nereye...



Edgar Davids - Crystal Palace

Çocukluğumuzun kahramanlarından olan Edgar Davids şimdilerde Crystal Palace da. 37 yaşında olan Surinam asıllı Hollandalı futbolcu Ajax, Milan, Juventus, Barcelona, Tottenham gibi takımlarda da oynamıştır. Orta alanda savaşçı olarak oynayan Davids daha çok turuncu renk gözlükleriyle akıllarda kalmıştır. 2007-2008 senesi hazırlıklarında Ajax'ın Amerika daki hazırlık kampında kötü bir şekilde sakatlanan Davids, 2 sene aradan sonra bu yaz başı Crystal Palace le sözleşme imzalayarak sahalara geri döndü. Ayrıca Davids'in lakabının Pitbull ve gözlük takma sebebinin ise Glokom hastalığı yüzünden olduğunu da dipnot olarak belirtelim.



Geremi Njitap - Larisa

Ülkemize hem kariyerinin başında, hem de sonlarında doğru uğrayan Kamerunlu yıldız şimdilerde Yunanistan'ın Larisa takımında. Ülkesinden çok ucuz bir fiyata Gençlerbirliğine gelen oyuncu, buradan Toshack sayesinde Real Madrid'e geçti. 4 yıl burada oynadıktan sonra sırasıyla Middlesbrough, Chelsea, Newcastle formaları giyen Geremi geçen sezonu ise Ankaragücünde tamamladı. 1999 lu yıllarda orta alanda ve sağ kanatta dinamo görevi gören ve sahada basmadık yer bırakmayan Geremi şimdilerde ise sağ bekte idare etmekte. Kimlikteki yaşının 32 olmasına aldanmayın. Afrikalı futbolculara 3-5 arası yaşta siz ekleyin ve neden idare ettiğini anlayacaksınız.



Jan Koller - Cannes

Yıllardır Dünya'nın en uzun futbolcusu diye bildik Koller'i. 2000 li yıllarda Dortmund'da Amoroso yla müthiş sezonlar geçiren Koller geçen sezonu Rusya'da Krylya Sovetov da geçirdi. Bu sezon ise Fransa'nın 2.lig takımlarından Cannes'a transfer oldu. Kafa toplarında boyu itibariyle etkili olan Koller'i 2008 Avrupa Şampiyonasında Volkan'la olan durumuyla iyice tanır olduk. Malum Rıdvan Dilmen'in kulaklara kazınan veryansınının Volkan'la beraber baş kahramanı olan isimdi.



Jari Litmanen - Lahti

Litmanen ismini futbolla az çok ilgili herkes duymuştur. Finlandiya futbol tarihinin gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu olan Litmanen ayrıca Liverpool tarihinin en iyi 100 ismi içinde de geçmektedir. Şu aralar 40 lı yaşlarına adım atacak olan Finlandiyalı yıldız ülkesi takımlarından Lahti de hâla forma giymektedir. Kariyerindeki parlama noktasını Ajax da yapan yıldız oyuncu ayrıca Barcelona, Liverpool takımlarında da forma giymiştir. 2005-2008 arasını boş geçiren yıldız oyuncu 2008 yılında sahalara geri dönmüştür. Ayrıca Litmanen'in tamı tamına 135 kez A milli formayı giydiğini de belirtelim.



Fabio Cannavaro - Al Ahli

İtalyanın efsane savunma oyuncuları arasına ismini yazdıran Cannavaro tatilini, pardon pardon futbol hayatını Dubai de (Al-Ahli) sürdürüyor. Futbol hayatına Napoli de başlayan ve Parma, Inter, Juventus, Real Madrid gibi büyük takımlarda sayısız maça çıkan Cannavaro ayrıca milli formayla 1998-2010 arası tüm büyük turnuvalarda da yer almıştır. 2006 da kazanılan Dünya Kupasının baş kahramanlarından olan Cannavaro aynı yıl Yılın Futbolcusu ödülünü de kazanmıştır. Kısa boyuna rağmen gücüyle, hava toplarındaki etkisiyle öne çıkan yıldız isim bakalım son vurgunu ne zaman sonlandıraccak.



Juninho Pernambucano - Al Gharafa

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi frikik kullanan oyuncuları arasında başı çeken Juninho, Katar da (Al Gharafa) futbol hayatını sürdüren yıldızlardan biri. 2002-2008 Olympique Lyon hanedanın kaptanı olan Juninho'nun Lyon da attığı 107 golün 53 ünü frikikten atmıştır. Varın nasıl frikikçi gerisini siz düşünün. Her neyse Juninho frikiklerinin yanısıra asistleriyle de ün salmıştır. Brezilya milli takım formasını da giyen 35 yaşındaki Juninho'nun Katar'dan bilinen 2.5 milyon £ aldığıdır. Fakat Juninho bu fiyata oraya gidermi? Sanmam. El altından ne kadar alıyordur, futbol hayatı bitince yaşayacağı hayattan anlayacağız.



Clauido Lopez - Colorado Rapids

Arjantin'in yetiştirdiği sayılı forvetlerden olan Lopez'i hızıyla, süratiyle hatırlıyoruz. 98 Dünya Kupasında Batistuta'nın yanında forma şansı bulan yıldız isim 2002 kadrosunda da yer bulmuştu.36 yaşındaki yıldız isim Valencia da parladı. Rekor bir ücretle Lazio ya geçen Clauido Lopez şimdilerde Amerika semalarında Colorado Rapids forması giyiyor.



Robbie Fowler - Perth Glory

İngiltere futbolunun efsane ismi, Liverpool taraftarlarının taptığı ve "God" lakabını taktığı Fowler şimdiler Avusturalya da Perth Glory forması giyiyor. 35 yaşındaki yıldız futbolcu Liverpool altyapısından yetişti, bu klüpte 250 ye yakın maça çıkan ve 150 ye yakın gol atan futbolcunun ayrıca kariyerinde Leeds United, Manchester City, Cardiff City, Blackburn takımları da var. 1995 Lig Kupası finalinde 4 dakika 33 saniye de Arsenal'e attığı 3 golle kırılması imkansız bir rekora imza attı. 2 sene üstüste İngiltere'nin en iyi genç futbolcusu seçilen Fowler bu onura nasip olan 3 isimden biri. Ayrıca Fowler Premier League tarihinde en çok gol atan 4. oyuncu.

1 yorum:

  1. çok çok güzel bir araştrma yazısı olmuş.. şahsen ben çok begendm yazıyı..

    YanıtlaSil