Sayfalar

20 Ağustos 2010 Cuma

Luis Nazario de Lima Ronaldo

Şimdi ki yazımda koca bir ilahtan bahsedeceğim. İlk aldığım formamda ismi olan ve hayatta unutamayacağım bir çok mahalle arası gollerimde benimle olan gol atınca çılgınca bağırdığım isim olan "Ronaldo" yu yazacağım. Belki birçoğunuz onu tuttuğunuz klübün yıldızı olan oyunculardan daha iyi tanıyorsunuz, olsun şimdilerde futbolu bırakması gündemde olan Ronaldo yu bir kez de biz analım.



1976 doğumlu olan isim günümüzde futbolun oynandığı yaş ortalamasını düşündüğümüzde daha 3-4 sene oynar gibi düşünsek de bu sene sonu futbolu bırakmayı düşünüyor. Kimler 36-37 ye kadar oynamadı ki? Her neyse. Kendisi Dünya üzerinde Pele gibi Maradona gibi bir marka haline gelmiştir. Brezilya da "Fenomen" lakabıyla çağrılan Ronaldo, daha çocuk yaşlarında nasıl büyük bir yıldız olacağını gösterdi. Her ne kadar annesi futbol oynamasını istemese de pes etmeyen Ronaldo ilk önceleri Rio sahillerinde sonra ise yeşil sahalarda oynayarak efsane haline gelmiştir.



Henüz 16 yaşında ilk maçına çıkan Ronaldo, Cruzeiro formasıyla 32 maçta 34 gol atarak çocuk denilebilecek yaşında neler yapabileceğini tüm dünyaya gösterdi. Daha sonra Avrupa ya gelen isim, son yıllarda balon forvetleriye meşhur Hollanda liginde PSV formasıyla 2 senede 46 maça çıkmış 42 gol atmıştır. 18 yaşında böylesi başarıya imza atan isim 94 Dünya Kupası kadrosunda da şans bulmuştur. Kupayı alan takımda genç yedek olan isim 96 da Barcelona ya geçmiştir. İspanyada da müthiş bir performansla 37 maçta 34 gol atan isim 97 yılında Inter'e geçmiştir. Bu 2 senede 2 kere Yılın Futbolcusu olan isim "9" numarasıyla sembolleştiği Inter formasıyla 5 sezonda sakatlık sebebiyle sadece 68 maç oynayan Ronaldo 49 gol atmıştır. Fakat burada yaşadığı talihsiz sakatlıklar belki de futbolunun gerilediğini düşündürmüştür dünyaya. 98 de oynadığı Dünya Kupasında 2.lik elde eden Brezilyanın yıldızı olan Ronaldo, 2002 de gol kralı olduğu Dünya Kupasını Brezilyaya kazandıran isimlerin başında gelmiştir. Bu sene içinde kariyeri yeniden canlanan efsane isim 3.kez Fifa Yılın Futbolcusu ödülünü almıştır. Büyük bir ücretle Madrid'in yolunu tutan Ronaldo burada 127 maçta 83 gol atmıştır. 5 yıl içinde İspanyanın en çok gol atan yabancı ismi olan Ronaldo'nun düşüşü bu dönemde gerçekleşmiştir. Özel hayatı ve aldığı kilolarla formdan düşen isim Milano'nun bir diğer büyük ekibi AC Milan da kendini aramış fakat yine sakatlıklar yüzünden doğru düzgün oynayamamıştır. Ülkesine dönen Ronaldo, aldığı kilolar ve formdan düşmesi sebebiyle sezon sonunda futbolu bırakabileceğini açıklamıştır.



Vieri, Raul, Pele, Cruyff, Romario, Capello, Ibrahimovic, Rivaldo, Buffon gibi birçok ismin "en iyi" dediği Ronaldo'nun 3 Fifa Yılın Oyuncusu, 2 Avrupa da Yılın Oyuncusu, 2 Dünya Kupası, 1 Dünya Kupası Gol Krallığı, 2 Copa America, 1 Kupa Galipleri Kupası, 1 Hollanda Kupası, 1 La Liga, 1 Kıtalararası Şampiyonluk, 1 UEFA Super Kupa, 1 İspanya Super Kupası, 1 Altın Top, 1 Fifa Altın Kupa, 1 Olimpiyat Altın Madalya ve bireysel birçok ödülü vardır.



Luis Nazario de Lima Ronaldo, ben şanslıyım. Bir futbol sever olarak Pele'yi Maradona'yı izleyemesem de Dünyanun en iyi 3 isminden olan Ronaldo yu izledim. Şimdi ki hali ne olursa olsun, yaşattığı her şey için, attığım her golde ismini andırdığı için teşekkürler "Fenomen"! Dünya da bir gerçek Ronaldo var o da efsane No:9 la sensin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder